Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Κάτι σε Merlot-Cabernet έχετε;

"...Επίσης γνωρίζουμε ότι ακόμα, στα χωριά της περιοχής, η κατανάλωση κρασιού είναι πολύ παλαιή παράδοση, είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα κρασιά που παράγονται εκεί είναι ποικιλίες merlot και cabernet sauvignon".

Δια
βάζω την γεμάτη ειρωνία αυτή πρόταση στο άρθρο για το "αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου στην Αρμενία" γελάω και βρίζω την παγκοσμιοποίηση. Ταυτόχρονα κάνω τις πρώτες σκέψεις για ένα κίνημα με την ονομασία "όχι άλλο Cabernet Sauvignon και Merlot, έχουμε μπουχτίσει". Στη συνέχεια σκέφτομαι την παραδειγμάτική τιμωρία του κάθε οινοποιού που θα τολμάει να βγάζει ένα ακόμη "υψηλής συμπύκνωσης με γεμάτο στόμα και πλούσιο άρωμα που ταιριάζει θαυμάσια με κρεατικά" Cabernet-Merlot, βάζοντας τον να αποστηθίζει όλες τις ετικέτες που κυκλοφορούν με αυτό το χαρμάνι και μία βουρδουλιά για κάθε μία που ξεχνάει!

Έλα όμως που το ίδιο μεσημέρι πάω και ανοίγω ένα Cabernet Sauvignon με Merlot. Και άντε το ανοίγω. Έλα όμως που είναι και κράσαρος!
Έντονη και ταυτόχρονα καθαρή μύτη με έντονο το βατόμουρο αλλά και πολύ όμορφες νότες βιολέτας, στόμα πλούσιο και γεμάτο και συγχρόνως δροσερό με πολύ καλή ισορροπία και ευχάριστο τελείωμα. Τελειώσαμε μία φιάλη σαν να ήταν νερό και νομίζω πως αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για το αν ένα κρασί αρέσει ή όχι. Επίσης, το γεγονός πως ο Juan Ramon Escoda, ο σπουδαίος Ισπανός οινολόγος που παράγει το κρασί αυτό, χρησιμοποιεί ελάχιστα έως καθόλου θειώδη και κανένα άλλο οινολογικό προϊόν, έχει ως αποτέλεσμα ένα ανάλαφρο κρασί που όσο και να πιεις νιώθεις σαν να είσαι ακόμη στο πρώτο ποτηράκι.



20% Cabernet Sauvignon και 80% Merlot σε βιοδυναμική καλλιέργεια έδωσαν το 2005 το κρασί αυτό που είναι μάλιστα και Ονομασίας προέλευσης της Καταλανικής περιοχής με το όνομα Conca de Barbera.
Το όνομά Coll de Sabater σημαίνει στα Καταλανικά ο "αυχένας του τσαγκάρη" και πρόκειται για την ονομασία από κάποιο αμπελοτοπωνύμιο.

Μετά από αυτό σκέφτηκα πως σίγουρα θα δυσανασχετώ πολύ λιγότερο από δω και στο εξής βλέποντας κρασιά τέτοιων ποικιλιών στο τραπέζι.
Γι'αυτό στο καπάκι ανοίξαμε και ένα Cabernet Sauvignon από Έλληνα παραγωγό και μάλιστα ακριβούτσικο αφού η τιμή κάβας ήταν εικοσιτρία ευρώ.
Όπως το ανοίξαμε, το δοκιμάσαμε, ξενερώσαμε, το κλείσαμε και ανοίξαμε κάτι άλλο...




περισσότερες πληροφορίες για τον παραγωγό Juan Ramon Escoda και το Cellier Escoda-Sanahuja εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: