Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Ρετσίνα Μεσογείων Γεώργα


Πιθανότατα η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς διαβάζοντας τον τίτλο είναι:
"καλά αυτοί πήγανε στην Βουργουνδία για να πίνουνε ρετσίνες?!!!"
Ίσως δεν θα έχει κι άδικο αλλά όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε και να πιούμε κάτι απλό και ευχάριστο μία καλή ρετσίνα (ναι υπάρχουν και τέτοιες!) είναι ότι πρέπει!
Η συγκεκριμένη βέβαια ήταν αρκετά πολύπλοκη ως ρετσίνα και έφερε πολύ συζήτηση!
Από το χρώμα και μόνο αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε πως θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό...
Ένα χρώμα σχεδόν μπρούντζινο που φέρνει στο μυαλό τα κρασιά του Jura!
Τελικά δεν είχαμε άδικο!

Στην μύτη, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν απών! Δεν υπήρχε ίχνος από ρετσίνι!
Από αυτό το σημείο και μετά συνεχίσαμε την κριτική μας όπως θα κάναμε για ένα οποιοδήποτε λευκό κρασί και όχι ως ρετσίνα!

Στην μύτη, ένταση και μεγάλη διάρκεια αρωμάτων "ευγενούς"* οξείδωσης.
Στο στόμα η οξείδωση γινότανε και πάλι αισθητή (δίνει την εντύπωση ότι μασάς άγουρα καρύδια...) αλλά υπήρχε όγκος και μία ελαφριά πικράδα που έδινε διάρκεια στην επίγευση.
Πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας (γύρω στα 5,5€ νομίζω..) εκτός φυσικά αν κάποιος αναζητάει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας ρετσίνας οπότε και είναι καλύτερα να διαλέξει κάτι άλλο.
Δοκίμασαν: Κωστής, Remy, Nicos


Η σημερινή μας γευσιγνωσία στην σχολή, αρχικά έδειχνε άκρως ενδιαφέρουσα αφού περιελάμβανε 4 κόκκινες Βουργουνδίες και μεταξύ αυτών 3 1erCru (Maranges "Clos du Rois" 2005, Beaune "Les Tuvilains" 2005, Chassagne "Morgeot" 1997) αλλά τελικά η Βουργουνδία μας άφησε (για ακόμη μία φορά) απογοητευμένους (κατά την γνώμη των περισσότερων από εμάς). Τόσο πολύ που δεν αξίζει να αναφερθώ λεπτομερώς σε κάποιο από αυτά δοκιμάστηκαν.
Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες!!!

Κωστής


*ευγενής οξείδωση: ελεγχόμενη οξείδωση. Ποικιλίες όπως το Savagnin που χρησιμοποιείται στο Jura αντέχουν στην οξείδωση και αφήνονται στα βαρέλια χωρίς αυτά να συμπληρώνονται. Δημιουργούν έτσι ένα γρίζο-λευκό "πέπλο" που προστατεύει το κρασί από την ολοκληρωτική οξείδωση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση υποθέτουμε πως η οικογένεια Γεώργα, δεδομένου ότι παράγει με Βιολογικές μεθόδους, χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες θειώδη ανυδρίτη κ έτσι, γνωρίζοντας πως ένας εκ των σημαντικότερων ρόλων του θείου είναι να προστατεύσει από την οξείδωση, το αποτέλεσμα είναι μία ελαφριά οξείδωση η οποία σ'αυτό το στάδιο είναι ακόμη ευχάριστη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Από ότι κατάλαβα σας αρέσουν τα οξειδωτικού χαρακτήρα κρασιά του Jura, δικαιολογημένα διότι είναι κρασιά με χαρακτήρα γι' αυτό σας προτείνω να δοκιμάσετε τον πύργο του Χατζηδάκι 100% ασσύρτικο αλλά σε τίποτα δεν θυμίζει Σαντορινιό αμπελώνα έχει υποψία οξείδωσης αλλά στο στόμα είναι πολύ πιο γεμάτο από αυτά του Jura το δουλεύω στο εστιάτοριο πάντα το μεταγγίζω... εξαιρετικό απλά
http://www.olivier-restau.com/
http://greekgastronomia.blogspot.com/