Σάββατο, 17 Μαΐου 2008

One more ...bon rosé και μία ακόμη Βουργουνδία!


O ζεστός καιρός στην Βουργουνδία μας έχει κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε ήδη καλοκαίρι και τα ροζέ αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος! Στην Γαλλία όταν μιλάμε γι' αυτό το είδος κρασιού, στο μυαλό όλων έρχονται τέσσερα γράμματα: PACA (Προβηγκία, Άλπεις, Κυανή Ακτή) αφού εκεί παράγονται τα περισσότερα και τα ποιοτικότερα ροζέ! Από αυτά τα τρία, εμείς προτιμήσαμε την Κυανή ακτή και πιο συγκεκριμένα το Domaine Val d'aster που
βρίσκεται στην Cogolin. Το οινοποιείο ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια και προς το παρόν έβγαζε μόνο ένα ροζέ το οποίο είναι ονομασίας προέλευσης. Είχα την τύχη να το δοκιμάσω πριν περίπου ένα χρόνο και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις!
Πριν λίγο καιρό το Domaine κυκλοφόρησε ένα ακόμη ροζέ και το ονομάζει one maures που στα Γαλλικά διαβάζεται one more! Πρόκειται για ένα πετυχημένο λογοπαίγνιο μιας και το κρασί είναι τοπικός οίνος της περιοχής του Μaures! Οι ποικιλίες: Grenache, Cinsault, Syrah.
Λαμπερό χρώμα,καθαρή και γενναιόδωρη μύτη, πλούσιο αλλά συνάμα δροσερό στο στόμα με μέτρια έως μακρά επίγευση... Ότι ακριβώς αναμένει δηλαδή κανείς από μία τέτοια φιάλη: ένα ευκολόπιοτο κρασί για να πιει στο μπαλκόνι με την παρέα μία ζεστή ανοιξιάτικη βραδιά!


Αν κάποιες περιοχές αποτελούν εγγύηση για να βρει κανείς αυτό που ψάχνει, κάποιες άλλες απογοητεύουν συχνά τους οπαδούς τους... Ο λόγος για την Βουργουνδία και το κατά τα άλλα αγαπημένο μας Pinot Noir! Πόσες φορές δεν μείναμε απογοητευμένοι πίνοντας κρασιά από παγκοσμίως διάσημα villages, από 1er Crus ή ακόμη και από ξακουστά Grand Crus που δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την φήμη τους!
...Και ξαφνικά πριν 2 βδομάδες, μία δευτέρα βράδυ, έρχεται ένα Haute Côtes de Nuits* να μας θυμίσει γιατί το Pinot είναι ο Βασιλιάς των Γαλλικών ερυθρών!
Προερχόμενο από μία πολύ δύσκολη χρονιά (2004) το κρασί αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία!
Δειλό σε πρώτη φάση, όσο περνούσε η ώρα άρχιζε να μας συνεπαίρνει με τα μοναδικά του αρώματα και τα ποτήρια στροβιλίζονταν ασταμάτητα! Στο στόμα έκανε την επίθεση του με μία ευχάριστη οξύτητα που φανέρωνε την νεότητά του και στην συνέχεια γέμιζε το στόμα με αρώματα ενώ οι πολύ καλά δομημένες τανίνες του έδειχναν ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο αμπέλι αλλά και κατά την διάρκεια της οινοποίησης.
Ο ..υπεύθυνος για αυτήν την αναστάτωση στους γευστικούς μας αδένες είναι ο Jacky Legou
που στο παρελθόν εργάστηκε 12 χρόνια στο Domaine de la Romanée Conti και απ' ότι φαίνεται ...του άφησε πολλά κουσούρια!
Πάντα τέτοια...!

Κωστής


*Hautes Côtes: Άνω πλαγιές. Ανώτερο ποιοτικά από την Appellation Régionale και κατώτερο από την Appellation Village


Δεν υπάρχουν σχόλια: