Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Romanissa 2003

Δουλεύοντας στο Latour de France πεταγόμαστε συχνά μέχρι το σχετικά κοντινό χωριό Calce. Ένα χωριό γεμάτο καλούς οινοπαραγωγούς και κάποια από τα μεγαλύτερα terroir της νότιας Γαλλίας. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε υποτίθεται πως πάμε για δουλειά αλλά πάντα καταφέρνουμε να "σκαλώσουμε" κάπου και όλο και βρέχουμε από λίγο το λαρύγγι μας με το "ποτό που θρέφει το πνεύμα".

Κάπως έτσι και την περασμένη παρασκευή σκαλώσαμε και στο Domaine Matassa του Νεοζηλανδού Tom Lubbe. Προτού το καταλάβουμε η δεύτερη παρτίδα κρέατα έβγαινε από την σχάρα και ένας ακόμη φελλός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την φιάλη με την οποία συζούσε τα τελευταία έξι χρόνια! Μία φιάλη Romanissa 2003 που μέσα της είχε ενηλικιωθεί ο χυμός σταφυλιών που ωρίμασαν με την βοήθεια βιοδυναμικής καλλιέργειας και οινοποιήθηκαν με προσθήκη ελάχιστου θείου και σχεδόν καθόλου οινολογικών ουσιών. Φτιαγμένη από 70% Grenache, 15% Carignan, λίγη Mourvedre και ελάχιστο Cabernet Sauvignon η κομψή αυτή κυρία είναι μέχρι στιγμής ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει από την μέρα που έφτασα εδώ πέρα!

Καθαρή μύτη που θύμιζε μούρα και άγρια βατόμουρα αλλά και με μία τάση προς πιο ζωικά αρώματα που χάνονταν όμως γρήγορα. Στο στόμα ζουμερό, ισορροπημένο, πολύ καλοδουλεμένες τανίνες και εξαιρετικό τελείωμα. Όσο περνούσε η ώρα τα αρώματα που μου περνούσαν από το μυαλό πλήθαιναν και φανέρωναν πως πρόκειται για ένα κρασί με βάθος. Χαρακτηριστικές επίσης οι νότες θυμαριού που εναρμόνιζαν απόλυτα το κρασί με το τοπίο γύρω μας!

Δεν μου αρέσει να κάνω διαφήμιση αλλά νομίζω πως τα κρασιά του οινοποιείου εισάγονται στην Ελλάδα και αξίζει με το παραπάνω τον κόπο να τα ψάξει κανείς!



Η φώτο είναι από το σάιτ insolite import.com

1 σχόλιο:

T.B. είπε...

Από αμπέλια που η ηλικία τους ξεπερνάει τον αιώνα, έβαλε και το χεράκι του ο Sam Harrop M.W.(οινολογικό τμήμα των Marks & Spencer για 8 χρόνια). Πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Ρίξε και μια ματιά στη σελίδα
krasiagr.blogspot.com για οινικά νέα από Ελλάδα